Čestice brašna na tijelu pčele onemogućavaju varou da se nogama zakači, pa gubi ravnotežu i pada na podnjaču košnice. Na podnjaču stavite bijeli papir, pa kad se varoe nakupi, papir spalite i zamijenite ga novim – savjetuje austrijski pčelar Jusuf Kljun
Danas u 21. stoljeću, varroa kao nametnik i varoza kao bolest predstavljaju jedan od najvećih svjetskih problema u pčelarstvu, a pčelari se dovijaju na raznorazne načine kod suzbijanja ove bolesti. Pelin, kopriva, bijeli luk – samo su neka od alternativnih i priručnih stredstava kojima se služe dovitljivi pčelari, a u zadnje vrijeme, pominje se i brašno kao improvizirajuće, a opet, vrlo efikasno rješenje za varou.
– Pčelar treba isprobati sve što može iz alternativnih sredstava kako bi što manje hemije unosio u pčelinjak. A brašno je prirodno, ne škodi ni pčelama ni medu, samo varoi. Svaku pčelinju zajednicu i saće poprskajte brašnom, pa ponovite postupak za sedam, pa za deset dana. Potom, po potrebi. Čestice brašna na tijelu pčele onemogućavaju varou da se nogama zakači, pa gubi ravnotežu i pada na podnjaču košnice. Na podnjaču stavite bijeli papir, pa kad se varoe nakupi, papir spalite i zamijenite ga novim – savjetuje austrijski pčelar Jusuf Kljun.
Dodaje kako je sam proces zapravo veoma logičan.
– I bodibilderi prije dizanja tegova ruke namažu kredom, da im teg ne isklizne. Djeca se posipaju bebi buderom, sto se prije razvijanja pite pospe brašnom da se jufka ne lijepi…vrlo prost i logičan postupak – pojašnjava Jusuf.
On godišnje, kaže, izvrca po nekoliko tona meda. Samo u jednom ramu zna naći oko tri kilograma meda što je, kaže, zavidna kilaža.
– Najtraženiji je med od livade i šume. Austrijanci ga vole.
U prirodu se Jusuf zaljubio prije nekoliko decenija. Doživio je tešku saobraćajnu nesreću. Da izađe iz agonije pomogao mu je ranč prijatelja Franz Wissiengera, po čijem uzoru će Jusuf kasnije napraviti i svoj.
– Mene su pčele, ali i ostale životinje sa ranča, vratile u život. Zbog toga ne želim zarađivati na njima pa med poklanjam, ne prodajem ga – kaže Jusuf.

Discussion about this post