Potvrđeno je da je u svijetu najkorišteniji herbicid, glifosat prisutan u većini prehrambenih proizvoda pa i medu šezdeset devet uzoraka meda kupljenih u gradskom području u Filadelfiji (SAD) analizirano je na prisustvo ostataka glifosat herbicida.
Minimalni limit kvantifijencije (LOQ) za med je 15 ppb, međutim čak i ako bi se desilo da su rezultati negativni, postoji mogućnost da taj med sadrži glifosat na nivou ispod minimalnog limita. Ostaci glifosata pronađeni su još u palačinkama s kukuruznim sirupom, sojinom mlijeku, tofuu, ali najšokantniji rezultati su pronađeni u medu. Od šezdesetdevet analiziranih uzoraka meda, četrdeset jedan uzorak, ili 59% imao je glifosat u koncentracijama iznad metoda LOQ (15 ppb), s opsegom koncentracija između 17 i 163 ppb i sredstvo 64 ppb.
Još više iznenađuje pet od jedanaest organskih uzoraka meda, ili 45% sadrži glifosat u koncentracijama iznad metoda LOQ, uz niz 26-93 ppb i sredstvo 50 ppb. Od pedeset osam neorganskih uzoraka meda, trideset šest uzoraka, ili 62% sadrži glifosat u koncentracijama iznad metoda LOQ, uz niz 17-163 ppb i sredstvo 66 ppb. Osim prema usporedbi metoda proizvodnje (organski nasuprot konvencionalnoj), rezultati meda su ocjenjivani prema izvoru polena i po zemljama porijekla, grupisani po upotrebi GMO (zabranjen, ograničen, ili dopušten). Rezultati su pokazali da med iz zemalja koje dopuštaju GM sadrži daleko više glifosat od meda iz zemalja koje ograničavaju ili zabranjuju uzgoj GM kultura. Bez obzira na testiranje stotina pesticida u prehrambenim proizvodima, USDA ne testiraju na glifosat ostatke. Postavlja se pitanje zašto se hrana ne testira na ostatke glifosat ako je on danas najkorišteniji herbicid na svijetu?
sustainablepulse.com/Adis Omerović
Discussion about this post