Profesor Marko Kalajžić iz Žeževice općina Šestovac u Hravatskoj bivši je zastupnik u hrvatskom državnom saboru te čovjek koji je za svoje političke karijere obnašao najpovjerljivije državne poslove. Majstor je boriličakih vještina, čovjek od visprenosti i akcije. Svojevremeno je stan u Zagrebu zamijenio sa pčelinjakom u rodnim Žeževicama. Sa oko 200 košnica danas predstavlja jednog od najboljih hrvatskih pčelara praktičara. Za BH pčelar prenosimo njegova iskustva u borbi protiv varoe
Problematika pčelinjih bolesti predstavlja važno mjesto u suvremenom pčelarenju. Posebice se to odnosi na spoznaju da se unatrag nekoliko desetljeća značajno povećao broj uzročnika bolesti. Također smo svjedoci sve veće povezanosti između pojedinih bolesti pčela koje u zajedničkom nastupu mogu uzrokovati velika uginuća pčelinjih zajednica. Pravilno i blagovremeno utvrđivanje bolesti pčela omogućava posezanje za odgovarajućim postupcima i mjerama suzbijanja.
Varoa prenosi pet virusa
Kako god postoji veliki broj oboljenja, tako postoji i veli broj lijekova. Nažalost, mnogi od njih ne daju očekivane rezultate, ali ih pčelari svejedno kupuju; neki zbog cijene, neki zbog neznanja itd. Protiv varoe danas na tržištu nekoliko medija nude sredstva za njezino „uspješno“ uklanjanje.
Primjerice, često se spominje lijek „amitraz“. Međutim, tvrdim, iako svjestan mogućih posljedica, da je učinak amitraza jednak onome učinku koji bi postigao recimo list oraha, pomidora ili nekih drugih biljaka. Dakle, učinak amitraza na današnju varou je nikakav ili neznatan; umjesto potrebnih 90 posto jedva da će skinuti 60 posto varoe i to u idealnim uvjetima. Ako uzmemo u obzir da je varoa nametnik koji prenosti pet opasnih virusa od kojih ugibaju naši pčelci, jasno je da su naši pčelci u opasnosti i nakon upotrebe amitraza.
Ja sam se vratio prirodnom lijeku nazvan KAS81. Korisim ga kao zamjenu za amitraz. Rezultati su, na osnovu mojih iskustava, više nego dobri. Praksa je pokazala da KAS81 varou obara do 90 posto, a ujedno djeluje i stimulativno na našeg pčelca, što je svakako dodatan bonus.
Nakon dohrane, tri puta po litar
Pripravak KAS81 dodavati ćete po 3 dc. na deset litara šećernoga sirupa napravljenog u razmjeri 1:1. A onda, takav sirup ćete davati pčelcima u količini od tri litra i to podijeljena na tri ili više puta, sa početkom davanja sedam dana nakon stimulativne pehrane. Možda je najbolje davati jedan litar sirupa i jednu pogaču od kilogram. Tako dakle tri puta, ali može i sam sirup bez pogače. To će pčelac uzimati kroz nekolio dana zajedno sa ostalom dohranom.
Ukoliko izvršite dohranu a zatim i upotrebu KAS81, uraditi ćete još samo jedan tretman oksalnom kiselinom. Obično se to radi oko Nove godine ili Božića, i vi ste mirni do sedmoga mjeseca. Vaši pčelci će biti za 90 posto slobodni od varoe, ali i stimulirani za oko 35 posto. Ovdje treba paziti da oksalnom kiselinom nikada ne tretirate slabe pčelce. Jer, ako pčelac pokiriva samo četiri ulice i ti ga još zaliješ sa 20 ml oksalne kiseline, sigurno ste ga ubili. Ne odmah, ali sigurno u trećem mjesecu. Još uvijek se ne zna zašto. Pokušajte za slabe pčelce pronaći neki drugi, odgovarajući medij. Još treba znati da sve lijekove koje koristimo za zaštitu naših pčelaca u ulišću (košnici) ne trebamo držati duže od propisanog na samom lijeku.
Kako pripremiti KAS81?
KAS81 je prije svega ekološki prihatljiv lijek. Kada sam ga koristio prve godine, desilo mi se da sam višak pripravka bacio u vrt. Ujutro me otac zove i veli da su pčele došle sisati na mjesto gdje sam prolio KAS81. Bio je to jasan znak da ga pčelci vole i da u njemu ima nešto što im odgovara. Moramo priznati da se mnogi drugi lijekovi ne mogu pohvaliti sa takvim učinkom.
KAS81 možete napraviti sami i to na slijedeći način.
Uzeti ćete 90 dkg pelinovog cvata koji medi negdje od 15. osmog do 15. devetog mjeseca, obično na većim nadmorskim visinam, ali ga možete naći i na mjestima gdje je odložen građevinski otpad. Pelin ćete prepoznati lako, zna biti visok i do jedan metar. Beru se samo njegovi vrhovi koji su dosta slični ambroziji. Vrhove osušiti u hladu. Zatim ćete ubrati i 5 dkg mladih proljenith pelinovih listova i također osušiti u hladu. Koncem trećeg mjeseca ubrati ćete i osušiti vrške mladih borova, ne onog crnog bora nego onog svjetlijeg, također 5 dkg i neka iglice ne budu duže od 3 cm.
Osušene vrhove i listove pelina te vrškove borova staviti ćete u 10 litara vode, najbolje u neku emajliranu posudu jer one željezne i nisu baš preporučive. Ostaviti ćete ga da kuha na laganoj vatri, sa poklopljenom posudom, oko dva i pol do tri sata. Nakon što posudu skinete sa vatre, imati ćete oko šest i pol do sedam litara izuzetno gorkog čaja od kojeg, ako ga probate, sedam narednih dana nećete moći isprati gorčinu iz usta.
Pripavak koji ste dobili stavite u hladnjak ili ako ste napravili veće količine i želite da ga duže sačuvate, možete ga staviti i u zamrzivač.
Discussion about this post