BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
Početna Pčelarska praksa

PRED KRAJ ZIME, DRUŠTVO MOŽE POJESTI I RAM MEDA SEDMIČNO!

prije 8 godina
PRED KRAJ ZIME, DRUŠTVO MOŽE POJESTI I RAM MEDA SEDMIČNO!
Podijeli na Facebook-uPodijeli na Whatsapp-uPodijeli na Twitter-u

Pele_med

PČELARSKA PRAKSA, 17. OKTOBAR 2011. – U ovom, vrlo zanimljivom istraživanju kanadskih naučnika, došlo se do mnogih saznanja, pogotovo kada je riječ o temperaturi unutar košnice, kondenzaciji i potrošnji hrane. Metabolička aktivnost u košnici najniža je na temperaturi izmđu 5 i 10 stepeni celzijusa

Kada nastupe hladniji dani i prestane paša, pčele se počinju spremati za zimovanje. Unose mnogo propolisa da zalijepe sve pukotine u košnici. Pred zimu postupno nestane legla, a nema ni trutova koje pčele istjeraju. Pčele ne podnose niske temperature, pri 9°C brzo se ukoče i umiru. One bolje zimuju ako je zajednica brojnija i ako je temperatura oko klupka stalna.

Pčele ne spavaju zimski san, nego provode zimu u stanju potpunog mirovanja. Zimi se hrane samo medom i to u jako malim količinama. Dolaskom toplih dana raspušta se klupko, a matica nosi više jaja. Na kraju zime troši se više meda, ali i peluda, koji su potrebni za hranjenje legla. Zbog toga je bitno da u košnici ima dovoljno zaliha hrane. U ranom proljeću stare pčele ugibaju daleko od košnice te ih zamjenjuju nove. Vrhunac razvoja zajednice je kraj proljeća.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU BH PČELARA OD 15. OKTOBRA 2011. ILI SE PRETPLATITE NA ONLINE IZDANJE

Discussion about this post

BH Pčelar

© 2020 BH Pčelar

Navigacija

  • Pretplata
  • Impressum
  • Pitanja i odgovori
  • Pošaljite svoj članak
  • Kontakt

Zapratite nas

  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti

© 2020 BH Pčelar