Za razliku od ostalih prehrambenih proizvoda, med može da zadrži ljekovita svojstva u dužem vremenskom periodu, no, iako med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge koje kupujemo svakodnevno, postoje neka pravila koja čuvaju ljekovitost meda.
Prostor u kom čuvate med mora da zadovolji sljedeće uslove:zaštitu od direktnog sunčevog zračenja, temperaturu i vlažnost.
Pravilo 1: mjesto za skladištenje mora biti tamno ili u hladovini. Na suncu med brzo gubi ljekovitost. Zato medu nije mjesto na prozorskoj dasci ili trpezarijskom stolu. Med se ne čuva pored ribe ili konzerviranog i ukiseljenog povrća jer imaju jak miris koji će med apsorbovati. Med nije pogodan ni za držanje u frižideru, a ako baš nemate bolje mjesto, onda ga držite u vratima frižidera.
2: Med mora stajati u relativno toploj prostoriji. Ako je temperatura previsoka, biološki aktivne materije i vitamini u medu gube vrijednost. Tako se i med u čaju ne smatra vrijednom namirnicom jer vrućina uništava sve dobro što med ima.
3: Optimalna vlažnost varira između 60 do 80%. Ako je u prostoriji previše vlage, med brzo upija vlagu i proizvod se zakiseljava.
(BHP)
Discussion about this post