U nedostatku hrane pčelama je najbolje pomoći dodavanjem meda, njihove prirodne hrane. Ako pčelar nema rezervu u okvirima dobro će doći i kristalisani med u ambalaži. Kristalisani med se može dodati na više načina. Najjednostavnije je u žensku čarapu (najlonke) natrpati kristalisani med, potom je zavezati i dodati direktno na satonoše iznad pčelinjeg klubeta.
Kad pčelinje zajednice uđu u zimu sa manjkom hrane, pčelar je prinuđen intervenisati i dodati hranu. To je najbolje uraditi dodavanjem okvira sa medom iz rezerve, ali ako toga nema, mora se pribjeći manje popularnoj metodi, a riječ je o dodavanju hrane u čvrstom obliku.
U toku zimskog perioda, pri niskim vanjskim temperaturama vazduha, pčelinja društva mogu, u slučaju potrebe, da se prihranjuju čvrstom hranom.
Prihranjivanje pčela sa čvrstom hranom treba shvatiti kao „nužno zlo“i primijeniti samo onda kad nema drugog rešenja. Uglavnom pčelari ovakvu vrstu hrane daju pčelinjim društvima i u proljeće, kao stimulativnu prihranu što je greška. Puno je korisnije za stimulisanje, pčele prihranjivati tečnim šećernim sirupom.
Kada govorimo o hrani u čvrstom obliku, ona se može podijeliti u tri grupe, a to su kristalisani med, suhi kristalni šećer, šećerno tijesto (ppogača).
Među našim pčelarima je najpopularnija pogača (šećerno-medno tijesto) iako ima vrlo malo ili nimalo meda u svom sastavu. Pčelari u Americi imaju drugačije metode spašavanja pčelinjih zajednica od manjka hrane u zimskom periodu. Oni za zimsku dopunu hrane koriste „šećerni kolač“ koji se jednostavno pravi, duplo je jeftiniji od pogačica i nema štetnih dodataka koji se dodaju u pogačice da bi se postigla veća ekonomska korist u trgovini.
Pčelinje pogače se mogu koristiti i prilikom uzgoja matica, a tada se dodaju malim pčelinjim društvima, oplodnjacima, kao stalno prisutna rezerva hrane tokom proizvodnje matica. Oplodnjacima je rizično dodavati tečnu hranu zbog mogućnosti izazivanja grabeža pa se radije koriste pogačice u toku cijele proizvodne sezone.
Nepodobna hrana
U toku zimskog perioda, ako pčelar nije siguran da je jedan dio ili cijeli pčelinjak uzimljen sa dovoljnom količinom hrane, treba da ih prihrani. Ako pčelar nema u rezervi meda u okvirima, onda pogačama, suhim šećerom ili šećernim kolačom nadoknađuje med.
Ovdje je jako važno napomenuti da se radi se o prihranjivanju „iz nužde“. Društva koja imaju dovoljne rezerve hrane, ne treba prihranjivati čvrstom hranom, jer imaće više štete nego koristiti od prihrane na ovakav način, jer će pčele nepotrebno gubiti vrijeme i iznurivati se konzumiranjem, za njih prilično nepodobne, čvrste hrane.
Međutim, za razliku od prethodnog slučaja, odnosno kada su društva zazimljena sa nedovoljno hrane, blagovremeno dodata hrana u čvrstom obliku može ih spasiti od sigurnog stradanja.
Ipak, većina pčelara pribjegava nepotrebnom dodavanju pogačica svim košnicama na pčelinjaku u smislu „ neće naškoditi“. Razlog je u nedovoljnoj obrazovanosti pčelara i podložnosti marketinškoj propagandi proizvođača pčelinjih pogačica. Od 1. oktobra do 1. januara ni jedno pčelinje društvo neće potrošiti više od 3 kg hrane. Polagano se povećava potrošnja u januaru da bi u februaru potrošnja hrane iznosila 2 kg.
Razlika u ovim količinama može biti maksimalno 1 kg od godine do godine, a to je uvjetovano vremenskim prilikama, nadmorskom visinom itd.
Ako pčelar zna ove činjenice i ako je ostavio pčelama dovoljno hrane, nema potrebe dodavati čvrstu hranu. Pojavom prvog legla u košnici, klube se „vezuje“ za zonu legla i pri niskim vanjskim temperaturama može da koristi samo hranu koja se nalazi neposredno iznad njega. Klube se za hranom kreće vertikalno. To je instinkt koji su pčele stekle u dugom vremenskom periodu, boraveći u prirodnom staništu, šupljini drveta, gdje su na raspolaganju imale uzak, a visok prostor, u čijem gornjem dijelu su uvijek smještale hranu, a ispod toga odgajale leglo, odnosno formirale zimsko klube, odmah ispod hrane i cijelo vrijeme su u direktnom dodiru sa hranom.
Kristalisani med
Ako se hrana u košnici potroši a i dalje vladaju niske temperature, društvo može da strada od gladi . Da bismo eliminisali mogućnost ove opasnosti, preporučljivo je u ovo vrjeme pomoći pčelinjim zajednicama čvrstom hranom.Vrlo je važno kod dodavanja čvrste hrane da se ista doda direktno iznad pčelinjeg klubeta i da bude odmah dostupna pčelama. Prije dodavanja čvrste hrane potrebno je izvršiti pripreme. kako bi ovaj posao što brže uradili, uz što manje uznemiravanje pčela. Svrha priprema je da pri dodavanju čvrste hrane košnice budu što kraće otvorene, kako bi gubitak toplote iz košnice sveli na minimum.
Zatim na košnicu postavljamo unaprijed pripremljene polunastavke ili odstojne prstenove ako nema dovoljno prostora u zbjegu, kojima povećavamo prostor između satonoša i poklopne daske,da bismo dobili prostor za čvrstu hranu. Poželjno je da za ovaj posao imamo pomagača koji će ubzati dodavanje hrane i rad oko košnice svesti na minimum. Ako period sa niskim temperaturama potraje onda ćemo istim društvima po potrebi ponoviti dodavanje čvrste hrane.
U nedostatku hrane pčelama je najbolje pomoći dodavanjem meda, njihove prirodne hrane. Ako pčelar nema rezervu u okvirima dobro će doći i kristalisani med u ambalaži. Kristalisani med se može dodati na više načina. Najjednostavnije je u žensku čarapu (najlonke) natrpati kristalisani med, potom je zavezati i dodati direktno na satonoše iznad pčelinjeg klubeta.
Poželjno je da to bude med koji ima sitnije kristale. Također se može napuniti plastična vrećica kao za pogačice i na isti način napuniti kristalisanim medom i dodati kao i pogačica samo što prorezi ne smiju biti veliki najbolje je samo napraviti par rupica vrhom noža sa donje strane da ne bi usljed toplote i vlage počeo curiti med iz vrećice.
Kako napraviti pogače?
Pčelinje pogačice se mogu kupiti od registrovanih proizvođača ili što je bolje i duplo jeftinije lično napraviti. Najčešće se pčelari odlučuju za izradu pogače koju nazivaju i „6-5-4“
Pogača “6-5-4”
Ova pogača je cijenjena zbog procentualnog učešća kvasca, meda i vode. Kao osnovu za izradu pogača uzimamo 100 kg samljevenog šećera.
Za ovu količinu šećera potrebno je još: pekarskog kvasca 6% (6 kg), meda 5% (5 kg) i vode 4% (4 l)
Kvasac izdrobimo u lonac veće zapremine, preko 20 litara i preko njega pospemo 4 kg mljevenog šećera, oduzetog od pripremljene količine. Ubrzo će se kvasac pretvoriti u kašastu masu. Miješanjem ovaj proces možemo da ubrzamo. Zatim u ovu masu sipamo 4 litra vode, dobro izmiješamo i stavimo na vatru da se kuha. Moramo biti oprezni da nam smjesa ne pokipi, jer zagrijavanjem kvasac stvara veliku pjenu i brzo puni lonac.
Masu treba da kuhamo sve dok pjena ne počne da opada i na kraju se potpuno izgubi. Tada je skidamo sa vatre i, kada se prohladi, u nju dodajemo 5 kg meda. Sve to dobro promiješamo. Najbolje je za ovo koristiti suncokretov ili kestenov med jer su veoma bogati polenom.
Podrazumijeva se da moramo biti sigurni da med ne potiče iz društava u kojima ima neka zarazna bolest. Ovom masom zamijesićemo pripremljeni šećer.Potom pakujemo pogačice obično po 1kg u najlon vrećice ,nakon toga oklagijom istanjimo na debljinu od oko 1-1,5 cm.vrećice zavarimo (a nije obavezno) i dodajemo direktno na satonoše nakon što sa donje strane poprečno izrežemo trake od 2cm.
Suhi kristalni šećer
Suhi kristalni šećer se dodaje na način da se na košnicu doda prazan polunastavak ili duboki zbjeg a po satonošama postavi novinski papir koji se probuši na par mjesta tačno iznad pčelinjeg klubeta. Na taj se papir istrese suhi kristalni šećer. Šećer će po vanjskom sloju upijati vlagu iz košnice pa će pčelama ta vlaga olakšati otapanje i konzumiranje šećera, pojedini pčelari po šećeru stave traku meda da podstaknu pčele na uzimanje šećera.
Šećerni kolač
Šećerni kolač je posebno popularna prihrana za pčele u Americi; jednostavno se pravi.
Potrebni sastojci: kristalni šećer 4,5kg, voda 4 dcl i limuntos 5g.
Sastojke dobro izmiješati, a zatim smjesu prebaciti u širu posudu dubine 5 cm pa dobro nabiti u toj posudi te nožem isjeći u kocke oko 20*20cm ili po želji. Tako pripremljena smjesa se stavi u pećnicu i na laganoj vatri isušuje dok ne postane dovoljno čvrsta. Šećerni kolač je najbolje pripremiti dan prije dodavanja. Dodaje se direktno na satonoše što bliže pčelama.
Discussion about this post