BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
Početna Pčelarska praksa

KAKO PRIPREMITI RASTVOR OKSALNE KISELINE: NIKAD VUK!

prije 4 mjeseca
Britanska pčelarska asocijacija (BBKA) upozorava: Nepravilna upotreba oksalne kiseline može biti smrtonosna
Podijeli na Facebook-uPodijeli na Whatsapp-uPodijeli na Twitter-u

Važno je znati da se voda nikada ne sipa u oksalnu kiselinu, već obratno, oksalna kiselina o vodu. Zbog toga i izreka „Nikad VUK“.

 

Oksalna kiselina danas je jedno od najrasprostranjenijih sredstava za suzbijanje varoe u svijetu, sa učinkom i do 99 %. Pčelari ovu kiselinu najčešće koriste kasno u zimu, kada su sigurni da u košnici više nema legla. Preporuka stručnjaka je da svaka ulica pčela dobije po 5 ml oksalne kiseline, otopljene u rastvoru šećera i vode.
Upotreba oksalne kiseline dozvoljena je čak i u organskom pčelarstvu, jer je ova kiselina prirodni sastav meda, ali i kakaa, čaja, paradajza, krompira, špinata…

Ipak, treba znati i to da nisu svi pčelarski stručnjaci za upotrebu oksalne kiseline u pčelarstvu, ili barem za njezinu prekomjernu upotrebu.

35 grama oksalne kiseline

+

1 l šećernog rastvora 1:1. Litar rastvora je najlakše napraviti na način da se u 600 ml vrele, prokuhale vode doda 600 g šećera

=

Rastvor dobro promućkajte i nakapavajte 5 ml po jednoj ulici pčela, kada su pčele u zimskom klupku

Discussion about this post

BH Pčelar

© 2020 BH Pčelar

Navigacija

  • Pretplata
  • Impressum
  • Pitanja i odgovori
  • Pošaljite svoj članak
  • Kontakt

Zapratite nas

  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti

© 2020 BH Pčelar