U malu bočicu do pola ulijemo vode i ubacimo kuglicu od pravog voska. Vosak će radi svoje specifične težine plivati na površini…
U vosak se najčešće stavlja parafin radi povećanja proizvodnje za relativno jeftine pare. Takav parafin, srećom, ne bi trebao biti opasan po čovjeka jer se on koristi i u medicini, tačnije u fizijatriji, za zagrijavanje pojedinih dijelova tijela. Dakle, nije toksičan za ljude. Međutim, takav vosak predstavlja problem za pčelu. Tačka topivosti parafina je niža od tačke topivosti voska.
„Satne osnove u kojima ima parafina, pod uslovom da ih pčele prihvate a vrlo često i neće, tope se u vrelim ljetnim danima a nerijetko pucaju pod težinom meda i sav trud pčelara pada u vodu“ – objašnjava Dino Cerić, viši medicinski tehničar i pčelar iz Zenice.
On dalje navodi nekoliko savjeta kako svaki pčelar može na jednostavan način provjeriti kvalitetu voska kojeg kupuje.
„U malu bočicu do pola ulijemo vode i ubacimo kuglicu od pravog voska. Vosak će radi svoje specifične težine plivati na površini. Dodamo zatim 95% ili 90% alkohola, lagano uz rub boce. U tom slučaju kuglica od pravog voska će potonuti dok bi ona kuglica od voska u kojem se nalazi parafin, ostala da pluta. Takvu tekućinu kojom provjeravamo specifičnu težinu čistog voska možemo nositi kod prodavca i na licu mjesta provjeriti specifičnu težinu, odnosno kvalitet voska.
Postoji i još jedan način za provjeravanje čistoće voska : falsifikovan vosak izložimo sunčevoj svjetlosti. Ako u njemu ima parafina, vidjet ćemo prostim okom kako na prelomu u vosku sitna zrnca parafina svjetlucaju.
Discussion about this post