Anto Marić je pčelarski zanesenjak iz tuzlanskih krajeva; tačnije iz legendarnog Husina. Kao dijete je odrastao uz nekoliko košnica u porodičnom pčelinjaku, u kojem su njegovi djed i otac imali nekoliko društava za porodične potrebe, komšije i „za obraza“.
Danas je ovaj 62-godišnjak je jedan od uspješnijih pčelara na području Tuzlanskog kantona. Proljeće je dočekao sa 84 društva, koja su u odličnoj formi, a vjeruje da će sezonu ispratiti sa preko 100 zajednica. Namjera mu je još širiti pčelinjak jer u pčelarstvu, bez obzira na „teška vremena“ sebe pronalazi i kao čovjek, ljubitelj prirode, ali i kao korektan dopunski izvor zarade.
Na pitanje kako je uspio sačuvati pčelinje zajednice od gubitaka, Ante kaže da je tajna u praćenju signala iz prirode, ali i košnice.
“Klimatski faktori su se promijenili, a samim tim i pčelarski kalendar. Nekada smo prvog avgusta počinjali pripremati zajednice za narednu godinu. To pravilo nije više na snazi, sve se pomjerilo najmanje za mjesec dana. Moje mišljenje je da jednostavno ta avgustovska pčela produžila život, ljeto se produžilo za mjesec dana. Matica zna bolje nego svi mi, ona zna kada treba smanjiti, a kada pojačava leglo. A legla je bilo i u novembru.
Prošle godine je bila najezda varoe i mnogi pčelari u okruženju su izgubili košnice jer pčele nisu na vrijeme tretirali. Prihranjivali su, po starom kalendaru pčele, a ta avgustovska pčela je bila iscrpljena hranom. Tek nam je septembarska pčela ušla u zimu, naglašavam da je bilo legla i u septembru i oktobru. U takvim situacijama imali smo najezdu varoe. Trebalo je raditi tretmane i u avgustu, i u septembru. Oni, koji nisu vršili tretmane protiv varoe u septembru i oktobru, u većini slučajeva su imali gubitke. A trebalo je, ako ništa drugo, zapaliti kontrolne listiće, zadimiti pčelu, pa da se provjeri da li ima i koliko krpelja.
Ante kaže da da protiv varoe godinama koristi „Herba strip“. Ove letvice su se pokazale jako efikasnim. Uz to, veoma je bitan kvalitet hrane i prihrane za pčele. Tu on ne štedi. (BHpčelar)
Discussion about this post