Kosta Šumar, student završne godine animalne proizvodnje, iz Pala, nadomak Sarajeva, svoj ekološki med proizvodi u podromanijskom selu Podmjedenik. Svjež zrak Romanije, čista voda, nezagađen okoliš, vrijedne pčele i kvalitetan med, uz nešto zarade, mladom Šumaru još su motivi da ne posegne za iseljeništvom i bude dio statistike balkanskog trenda. Naprotiv, nastavio je tradiciju svoga djeda, koji je nedavno preminuo.
– Najprije je počelo iz hobija, dok se nisu stvorili uslovi za ozbiljniju proizvodnju, odnosno 100 pčelinjih društava, koliko danas imamo. Dugoročna želja je 300 društava. – optimističan je Šumar.
Šumar trenutno, osim meda, proizvodi i matičnu mliječ, propolis, te pergu. Trenutno razvija strategiju za proizvodnju pčelinjeg otrova, a dugoročno, kaže, i tzv. api-komore, kao dio agro-turizma. On naglašava važnost sklada prirode i pčela, kao dio nje. Tako je pčelinje oko sposobno prepoznati tek tri boje – bijelu, plavu i žutu, pa Šumar ima namjeru sve svoje košnice prilagoditi pčelama
Discussion about this post