Zahvaljujući obnovljenom interesu za pčelarstvo, Pariz bi uskoro mogao postati prava prijestolnica urbanog pčelarstva u svijetu.
Veći izbor flore
Grad trenutno broji preko 400 košnica a taj broj je u stalnom porastu. Ljudi košnice postavljaju na balkone porodičnih apartmana, drugi u javne parkove ili na krovove poznatih istorijskih građevina.
Uzgoj meda za privatne svrhe i potrošnju je postao uobičajena norma za neke od najboljih restorana i hotela na svijetu, koji se nalaze u samom srcu Pariza. Poznati restoran Tour d'Argent, koji se nalazi preko puta katedrale Notre Dame, nedavno je postavio nekoliko košnica na svom krovu, a istu stvar je učinila i uprava hotela Westin, koji je nalazi u jednoj od najpoznatijih ulica Pariza, Rue de Rivoli.
Ono što je dovelo do širenja ovog trenda je sve veća svjesnost javnosti o ugroženosti pčela i krizi u kojoj se današnje pčelarstvo nalazi. Iznenađuje činjenica da su gradske pčele ne samo imune na bolesti koje pogađaju njihove seoske rođake, već su i daleko produktivnije.
Prema podacima parsike pčelarske organizacije L'Abeille de Grand, gradska košnica proizvede 50 kg meda u prosječnoj godini, dok će one u prirodnom okruženju proizvesti tek oko 30 kg meda.
Zadnjih deset godina glavni grad Francuske je službeno područje na kojem nema pesticida, što djelimično može objasniti veliki uspjeh i produktivnost gradskih pčela. Ovome doprinosi i toplina gradskog okruženja.
Ipak, glavni razlog za uspjeh pariskih pčela je raznolikost flore u gradu, koja je daleko raznovrsnija i kvalitetnija od one na selima.
- – Ljudi koji žive u gradu vole cvijeće. Pariz je bogat parkovima, balkonima, velikim vrtovima, a ljudi po njima sade raznovrsno bilje tokom cijele godine. Za razliku od grada, na selu dominira jedna vrsta cvijeća, i kada im prođe sezona, pčele ostaju bez nektara. U gradu je situacija drugačija i pčele imaju nepresušni izvor hrane. – rekao je Simonpierre Delorme, koji drži pčele blizu pariske željezničke stanice.
Pčele polako preuzimaju grad
Baš kao i druge zemlje Evrope i Amerike, Francuska je zadnjih godina svjedočila o zabrinjavajućem padu u broju pčelinjih zajednica. Od 1995. godine, 100 000 francuskih košnica je izgubljeno a količina meda je spala sa 32 000 tona na 20 000. Smrtnost pčela je tri puta veća od normalne granice.
Prije 100 godina, u Parizu se nalazilo preko 1000 košnica, ali su skoro sve uništene tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Pariska Opera je bila među prvim koji su na svoje krovove postavili košnice, skoro prije 15 godina. Proizvedeni med prodaju u poznatoj luksuznoj prodavnici Fauchon.
Druge kolonije danas žive krovovima Velike Palače i poslovnim neboderima La Defense. Pravila za držanje košnica su prilično jednostavna: košnice moraju biti registrovane kod veterinara i moraju biti udaljene 25 metara od škola ili bolnica.
(Bhpcelar.com)
Discussion about this post