Turisti nisu jedini koji se roje niz Champs-Elysees i u Luxembourg vrtovima ovog ljeta. Zahvaljujući obnovljenom interesu u košnice, Pariz postaje svjetski centar urbanog pčelarstva.
U gradu sada ima oko 400 košnica, a njihov broj je u stalnom porastu. Neke su na balkonima porodičnih stanova, neke u javnim parkovima ili na krovovima poznatih građevina.
Proizvodnja meda za vlastite potrebe je sada “de rigueur” za neke od najboljih hotela i restorana. Poznati Tour d'Argent restoran nasuprot katedrale Notre Dame je upravo instalirao košnice na svom krovu, kao i hotel Westin u Rue de Rivoli ulici.
Trend je inspirisala svijest javnosti o krizi u ruralnom pčelarstvu, uzrokovana padom broja pčela. Pokazalo se da su gradske pčele ne samo imune na zdravstvene probleme s kojima se suočavaju pčele na selu, nego su i daleko produktivnije.
U proteklih 10 godina, glavni grad Francuske je bio službeno zona bez pesticida, što djelomično objašnjava njegovu prednost. Toplija klima u gradu također godi ranom rojenju.
(pcelemed)
Discussion about this post