Upravni odbor UGP Bagrem, Kakanj, odlučio je da od odobrenih sredstava vlade ZE-DO kantona, u iznosu od 3000 KM; napravi i podijeli pogače za sve svoje članove koji su uredno izmirili članarinu do 31. decembra 2016. godine.
Pogače su pravljene u prostorijama udruženja na mašinama koje je donirala općina Kakanj i HO World Wision. Izradu pogača su radili aktivni članovi ovog udruženja, na čelu s Nerminom Mrkonjićem i Nedimom Mašićem.
Pogače (1400 kg pogača) su rađene po receptu proizvođača ovih mašina, a sastoje se od invertnog sirupa koji se priprema 24 sata prije izrade pogača po strogim nadzorom temperatura da invert ne bo pregorio.
Invert se pravi u omjeru 1:4 vode i šećera, potom se dodaje limunska kiselina (2 gr. na 1 kg šećera) da bi se postigla invertaža šećera koji ne smije sadržavati više od 20 % vlage.
U mješač se dodaje invert i mljeveni šećer u omjeru 1:2 (invert i šećer) i 1 % sojinog brašna.
Poslije toga se pristupa miješanju, pakovanju, vaganju, varenju kesica i valjanju pogača.
Neumorno smo radili četiri dana da bi uspjeli napraviti potrebnu količinu. Pogače smo prvi put radili na ovim mašinama i po ovim receptima, sitnih nedostataka sigurno da ima ali u budućem vremenu ćemo nastojati te nedostatke svesti na minimum. Svakako vjerujemo da će naše pogače biti kvalitetnije od pogača koje se mogu naći na tržištu gdje se uglavnom ne zna ni šta je u njima – kazao je Mašić..
Discussion about this post