Miroslav Milinković iz rogatičkog sela Drobnići kod Rogatice: NEKA DIPLOME NA BIROU,...

Miroslav Milinković iz rogatičkog sela Drobnići kod Rogatice: NEKA DIPLOME NA BIROU, JA VIŠE VJERUJEM PČELAMA!

SHARE

Donekle sam ušao u tajne ovog zanimljivog posla, u čemu mi je pomoglo i to što sam diplomirani geograf bez zaposlenja pa sam najveći dio slobodnog vremena, a imam ga na pretek, posvetio pčelarstvu.

Nastojanje Japanske razvojne agencije JICA (Džajka), sa kancelarijom u Skelanima kod Srebrenice, da već treću godinu zaredom kroz projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ u opštini Rogatica direktnom donacijom uz stare pčelare pomaže i početnike u pčelarstvu dodjelom po četiri košnice sa rojevima pčela, uz osnovnu pčelarsku opremu bilo je presudno da Miroslav Milinković (27) iz sela Drobnići kod Rogatice, zapliva pčelarskim vodama.

Majčin poklon

„Moja majka Milena, koja je rodila nas petoro žive i zdrave djece, zapravo je korisnik ove donacije. Pošto se radi o ženi i još starijoj, normalno je bilo da joj priteknem u pomoć. A kako u pčelarstvu nisam imao nimalo iskustva, oslonio sam se na pomoć poznanika i posebno Školu pčelarstva koju na području Rogatice za početnike, zavisno od sezone u pčelarstrvu, i nešto starije pčelare finansira Japanska JICA (Džajka).

Donekle sam ušao u tajne ovog zanimljivog posla, u čemu mi je pomoglo i to što sam diplomirani geograf bez zaposlenja pa sam najveći dio slobodnog vremena, a imam ga na pretek, posvetio pčelarstvu, čitajući raspoloživu literaturu i praktičnom radu u mom još uvijek mini pčelinjaku, priča Miroslav i dodaje:

„Na pčelarskom putu, zbog loše pčalerske godine, nije me razočaralo to što se već prve godine nisam osladio. Nisam na to mnogo ni računao. Želja mi je bila da moje pčele dočekaju jesen i zimu u što boljoj kondiciji i mislim da sam u tome uspio. Ono što je trebalo uraditi u njihovoj pripremi već sam uradio. I tu sam se oslonio na literaturu i savjete starijih i iskusnijih pčelara.

Pohvale iskusnijih pčelara

Obezbijedio je, kaže, dovoljno hrane u košnicama da bi pčele zdrave i jake dočekaole proljeće. ne zapostavlja ni obaveze u borbi protiv varoe i stalnu kontrola zdravstvenog stanja pčelinjih legala.

„Ono što je pohvalno kod ovog novopečenog pčelara je entuzijazam sa kojim je ušao u ovaj poslao – reče njegov komšija iz sela Mile Balčak, jedan od trojice pčelara na području opštine kojim je pčelarstvo osnovni izvor egzistencije.

„Sudeći prema onom što sam još primijetio u radu sa i oko pčela, ja sam, dodao je Balčak, ubijeđen da ćemo u Miroslavu uskoro imati uzornog pčelara i kolegu bez obzira hoće li mu to biti osnovno životno opredjeljenje ili hobi.

I tako, dok čeka posao geografa, Miroslav se ne odvaja od svojih pčela. Sa njima je od jutra do mraka, a od idućeg proljeća i godine nada se povećanju broja društava kroz razrojavanje postojećih ili kupovinom od poznatih pčelara. Na to je, reče nam, već spreman. (bhpčelar/S.Mitrović)

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY