BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti
BH Pčelar
Početna Apiterapija

Zbog čega med nema rok trajanja?

prije 4 godine
Zbog čega med nema rok trajanja?
Podijeli na Facebook-uPodijeli na Whatsapp-uPodijeli na Twitter-u

Postoje namirnice koje zbog svog sastava mogu trajati dugo. Među njima se nalazi i med. Zašto je tako, otkriva Ordinacija.hr.

tegla starog meda ilustracijaMed je u osnovi šećer, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. Također, njegova pH kiselost iznosi između 3 i 4.5, što je dovoljno za uništavanje svega što bi se poželjelo nastaniti u medu. Dakle, šanse za preživljavanje bakterija u medu jako su male.

I pčele utječu na njegovu dugotrajnost

Pčele sakupljaju nektar, koji je pun vode (između 60 i 80 posto), no tokom njegove kasnije prerade, pčele lepezanjem krila iznad ćelija vodu svedu ispod 20 posto.

Pčele posjeduju i enzim kojeg izlučuju iz svojih utroba, a kada se ovaj enzim pomiješa s nektarom, nastaju dva spoja – glukonska kiselina i vodikov peroksid koji će također pomoći u borbi sa svim negativnim stvarima koje planiraju nastati u medu.

Arheologija

Arheolozi su u svojim iskopinama često nailazili na posude s medom, potpuno očuvane. Uz med, nailazili su još namirnica koje su zadržale svoju svježinu: so, šećer, osušena riža su neke od njih.

Discussion about this post

BH Pčelar

© 2020 BH Pčelar

Navigacija

  • Pretplata
  • Impressum
  • Pitanja i odgovori
  • Pošaljite svoj članak
  • Kontakt

Zapratite nas

  • Početna
  • Bosna i Hercegovina
  • Globus
  • Pčelarska praksa
  • Apiterapija
  • Portreti
  • Zanimljivosti

© 2020 BH Pčelar