Još u prošlom stoljeću naučnici su otkrili da redovno i kontinuirano unošenje malih doza matične mliječi povećava otpornost na stres.
Naučna istraživanja matične mliječi na francuskim klinikama pedesetih godina prošlog stoljeća, prva su pokazala da je ovaj presudan učinak bolesnicima omogućavao brži oporavak i smanjenje rizika od novog obolijevanja.
Temeljita i sveobuhvatna ispitivanja mliječi provela je grupa ruskih naučnika sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tražeći hranu koja bi pomogla ljudima koji žive i rade u najekstremnijim uvjetima, koji su izloženi pritiscima vanjske sredine. Tamošnja akademija nauke deset je godina ispitivala sve poznate biološke tvari na planetu i zaključila da će matična mliječ najbolje zaštiti živce kod ljudi, vratiti ravnotežu imunološkog sistema.
Mliječ je izdržala sve eksperimente i dokazala se kao najbolji dodatak svakodnevnoj prehrani. Jer, kad analiziramo njen sastav, vidimo da sadržava sve što joj je potrebno za rast, razvoj i normalno funcionisanje organizma: bjelančevine, masti i ugljikohidrate, vitamine i obilje raznovrsnih i za čovjeka važnih mineralnih komponenti.
(M. Horić/arabellamagazin.com)
Discussion about this post